• Mulder Agro
fb-logo  naar-webshop

Mulder Agro uw partner in bemesting en bodemvruchtbaarheid.

Uw partner in bemesting Bodemvruchtbaarheid en bemesting is een thema wat voor iedere boer eenMulder Agro-chart essentieel onderdeel is van het rondzetten van het bedrijf. Vanuit Mulder Agro kijken we graag in de breedte naar bodemvoeding en bemesting en daarbij is het goed om verder te kijken dan alleen chemisch, want ook de fysisch en biologische elementen van de bodem dienen onderhouden te worden. 

Chemische elementen
Met chemische bemesting kunt u denken aan de korrel meststoffen zoals die in veel gevallen toegepast worden. Naast de korrel zien we ook mogelijkheden voor vloeibare bemesting aangezien de aard van het product en de precieze toediening voordelen hebben t.o.v. korrelmeststoffen.

Daarnaast is bemesting veel breder dan alleen N,P en K, want vergeet ook de rol niet van mineralen en spoorelementen.Hoe deze elementen samenwerken is af te lezen uit de ‘Mulder chart’, zie figuur. Hieruit is op te maken dat bepaalde elementen elkaar bevorderen voor opnamen en andere elementen elkaar verdrukken. 

Fysische elementen
De fysische elementen van de bodem dragen ook bij aan bodemvruchtbaarheid. Dit staat voor de het type bodem, de structuur, het gehalte aan lucht en water, de doordringbaarheid en draagkracht.Theo Mulder met penetrometer Dit zijn essentiële zaken waarop een bodem gewaardeerd kan worden. In theorie kan hier goed rekening mee gehouden worden, maar praktijk gaat het te vaak mis en zijn o.a. de groter geworden machines een grote bedreiging voor de fysische bodemeigenschappen.

Biologische elementen

Hierbij spreken we van het leven wat zich in de bodem bevindt. Dit leven bestaat o.a. uit schimmels, bacteriën en wormen die veel werk verzetten in de grond. Het bodemleven zorgt voor levering van nutrienten, bodemstructuur en afbraak van organische stof. Het één kan niet zonder het ander en dit samenspel van elementen is ook het samenspel wat wij moeten spelen bij het telen van gewassen en bewerken van de grond. 

Meststoffen

Mulder Agro is leverancier van een groot gamma aan meststoffen. De standaard samenstellingen worden geleverd in zakgoed, bigbags en in bulk. Dit geldt ook voor op maat gemaakte blends die in overleg worden gemaakt. Om de druk van nitraten oftewel zouten te verminderen op de bodem zijn wij voorstander van gespreide giften en andere vormen van bemesting.Met vloeibare meststoffen heeft men diverse mogelijkheden wat betreft samenstelling en toepassing. Hier liggen kansen op het gebied van efficiëntie en praktische toepassing. 

De focus moet hierbij liggen op: (uitgelicht)

- Efficiëntie

- Kwaliteit gewassen

- Synergie met bodemvruchtbaarheid

- Verlaging van zoutlast op de bodem

- Praktische toepasbaarheid

Organische meststoffen en bodemverbeteraars

Om te produceren zal een bodem in balans moeten zijn en onderhouden worden. Hiervoor zijn goede mogelijkheden met organische meststoffen en bodemverbeteraars.

Mulder Agro is hiervoor leverancier van:Kalk voor onderhoud van de ph (zuurgraad)Magkal, VitakalMulder Agro kalkstrooier in werking en Steggcall (eierschalen)Gips voor onderhoud van bodemstructuur en calcium beschikbaarheid. Gesteentemeel voor onderhoud van het niveau van mineralen en spoorelementen Vulkamin, Actimin, Basabox, Lavagruis Kleimineralen voor opbouw van het klei-humus complex (buffercapaciteit) van voedingsstoffen en vocht

Foto: blauwe kalkstrooier in het werk

Toepassing van gezonde organische mest

Het wordt in de toekomst de uitdaging om met minder chemie en meer gebruik van organische mest en reststromen de bodem te onderhouden en te voeden met gezonde gewassen als resultaat. Hierbij is het van belang om de kwaliteit van o.a. drijfmest te verbeteren d.m.v. fermentatie met behulp van microbiologie. Gezonde drijfmest geeft een gezond stalklimaat en een gezond gewas.

Symphony Of Soils


  Adres:  

MulderAgro
Foarwei 45
9298 JC  Kollumerzwaag

Tel: 0511-441298
Fax: 0511-443891

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Internet: www.mulderagro.nl 
Whatsapp: 0613324139

  Openingstijden:  

  Ochtend Middag
Ma Gesloten 13.00-18.00
Di 9.00-12.00  13.00-18.00 
Wo 9.00-12.00 13.00-18.00 
Do   9.00-12.00  13.00-18.00 
Vr 9.00-12.00  13.00-18.00 
Za 9.00-12.00  13.00-16.00 
Zo Gesloten Gesloten